oravak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Od cumlíka k cigarete

Fajčím,lebo som cmúľal v detstve cumlík!



Zaujala ma informácia, ktorú zverejnili autori americko-čílskeho výskumu z University of Washintgon a Rehabilitación Club de Leones Cruz de Sur, ktorý bol publikovaný v časopise BMC Paediatrics v súvislosti používaní cumlíka a neskorším fajčením. Je to asi jeden z mála výskumov, ktorého „pravdivosť“ môžem potvrdiť osobnou skúsenosťou, hoci sme sa ho osobne nezúčastnili. Mojich päť detičiek  neokúsilo v detstve skoro vôbec cumlík, okrem mliečnej fľaše. Tak, ako my s manželkou nefajčíme, tak sa na tento zlozvyk nedalo „zatiaľ "ani jedno naše dospelé, či dospievajúce dieťa, čo nás nesmierne teší.  Prečo o tom píšem? Fajčiari by určite vedeli rozprávať o tom, že nie je až taký problém prestať fajčiť, ale skôr znovu nezačať. Možno o tom nevedia, ale túto psychickú závislosť však môže mať za následok okrem iného aj napríklad  cmúľanie cumlíka v detstve. /Týmto im dávam ďalší podnet, ako sa vyhovoriť na svoj zlozvyk a návyk./ Cumlík sa bežne používa ako prostriedok, ako dieťa utíšiť alebo doslova umlčať jeho hlasný prejav. Je tak nástrojom pre riešenie rôznych emočných prejavov, súvisiacich s problémami dieťaťa. To môže  však v neskoršom veku, ako dokázal výskum,  viesť k návyku riešiť problémy podobným spôsobom, napríklad cigaretou.

Neustále hovoriť a  hovoriť

Dieťa, ktoré má prakticky neustále cumlík v puse, sa len minimálne zapája do konverzácie s ostatnými deťmi alebo členmi rodiny. Pre správny vývoj reči patrí kľúčová úloha rodičom, alebo iných najbližších ľudí, aby na dieťa od jeho raného detstva často a zrozumiteľne hovorili. Tým sa dieťa vyhne v budúcnosti psychickým problémom v spoločnosti, ktoré potom riešia napríklad aj cigaretou. Niektorí fajčiari určite vedia, o čom hovorím.


Ako si zabíjame deti | stály odkaz

Komentáre

  1. hm
    mozno je v tom kus pravdy, mozno nie, moja osobna skusenost je jasna - moje deti bez cumlika nemohli zaspat do troch rokov, a predsa nefajcia...ich otec fajci.
    pocas dna cumlik nepotrebovali, komunikovali s nami stale, v puberte urcite fajcenie skusili, no nefajcia ani nefajcili, su davno dospeli, cigaretovy dym ci zapach im vadi, starsieho dokonca z neho boli hlava.
    publikované: 02.12.2009 09:38:30 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. juj, ja som cumlík nemala,
    ja som mala vlastný palček...ale zvyk je zvyk, tak slimky tenučké....no čo už...musím mať aj trošku nedokonalosti, lebo by som bola hyper dokonalá...:-)))
    publikované: 02.12.2009 12:41:02 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. americké výskumy
    sú na vzorke Američanov, a my Európania sme však niekde inde, nie?
    publikované: 02.12.2009 12:56:59 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  4. svokrovci fajčili,
    švagriné fajčia a môj muž ich "nemôže cítiť", lebo je zarytý nefajčiar. Myslíte, že pred 100 rokmi už boli gumené cumle? veď už vtedy si šúľali papieriky s tabačikom.
    Mňa napadla ale myšlienka, čo by sme mali mať my s MataHarou ako náhradu za cigarety, keď sme nemali cumlík, ale sme cmúľali vlastné pršteky. Ja dokonca ešte v prvej základnej.?!
    publikované: 02.12.2009 19:31:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. joj
    myslím si, ale nepoviem
    publikované: 02.12.2009 21:35:19 | autor: orava (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014