oravak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Proto nepij drahá ženo, pít je mužúm vyhrazeno!

Pokračujeme ďalšiou cyklistickou trasou vinnicami Znojemska  a zastavujeme sa v

 Malovanom sklepě. 


Maľovaná pivnica sa nachádza v pohraničnom meste Šatov na Morave. Vínne pivnice sú vykopané v jemnom pieskovci a sú dlhé niekoľko desiatok metrov. Po celom okolí Šatova je celý labyrint chodieb, lebo sa tu ťažil veľmi jemný piesok, ktorý sa vyvážal aj do Rakúska, Talianska a pod. Rodák z mesta Šatov, Maxmilián Appeltauer tu vybudoval vínnu pivnicu. Po takmer celý život tu tvoril kresby na stenách. Celú pivnicu maľoval iba pri sviečkach, počas svetovej vojny navyše prišiel o jednu ruku a tvorba pre neho tak bola oveľa ťažšia. Pivnica prešiel mnohými zmenami, niektoré kresby boli prerábané  napríklad z dôvodov zmeny politického režimu.  Pivnica  viac ako rok fungovala  aj ako vínna pivnica pre klientov, ale z dôvodov ničenia kresieb bola však zatvorená. Pri vstupe do tejto turistickej zaujímavosti sme dostali na ochutnanie pohárik miestneho, znojemského vína. Po ukončení prehliadky sme samozrejme pokračovali v ochutnávke vín ďalej. 


 Autor kresieb v piesku Maxmilián Appeltauer



Modrý salón



Všetko je len jemný piesok



Nehladiť a nechytať, lebo je to veľmi jemné.

V príjemnom chládku sa nám sedelo dobre,lebo vo nás čakalo peklo. Našťastie vínne pivnice sú tu všade a tak ideme ďalej.

Turistika a cestovanie | stály odkaz

Komentáre

  1. tam je veru pekne
    aj opitô tak akuratne
    publikované: 30.07.2009 18:38:20 | autor: clockwork (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014