oravak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď existuje zákon, že štátny zamestnanec nemôže byť vyhodený!

...aneb, veľká armáda protivných a lenivých ľudí

Grécko má jednu zvláštnosť a tou je úsmev a zase úsmev, milé prijatie, pozdrav, poďakovanie a optimistický prístup k životu. Gréci poňali EÚ ako nutné zlo, ale sa rýchlo zorientovali  a vyberajú všetky možné fondy na zvelebenie turistických oblastí a diaľnic. Všeobecne sa vie, že v Grécku je veľmi veľa ľudí bohatých a Grécko ako štát bol, a je vždy deklarovaný ako štát chudobný, ktorý dnes balansuje na pokraji bankrotu. Pred štyrmi rokmi som sa rozhodol splniť si detský sen vidieť more a tak celá rodina sa potešila môjmu spontánnemu rozhodnutiu navštíviť spoločne Grécko a zažiť prvú zahraničnú dovolenku.  Dovtedy som niekoľko rokov  dovolenky trávil len na nemeckých farmách, aby som mohol rodine splniť aj tento vysnívaný sen.  Tu sme však vôbec nenadobudli  pocit, že Gréci sú leniví, skôr naopak. Obdivuhodné na nich bolo, ako pracujú od rána do večera a ako nepoznajú v čase sezóny ani sadnutie si na  stoličku. Tak ma to trocha zaujalo, čo by mohlo byť vlastne príčinou tejto zlej situácia Grécka a následné zistenie ma ani nejako zvlášť neprekvapilo. Za všetkým zlým hľadaj štátneho úradníka a v štátnom sektora Grécka obzvlášť. V Grécku totiž existuje zákon, že štátny zamestnanec nemôže byť vyhodený. Takže prečo by mala táto armáda protivných a lenivých ľudí pracovať a usmievať sa, keď majú svoje fleky zabetónované? Keď začínam nad tým hlbšie uvažovať, tak mi začína behať až mráz po chrbte. U nás na Slovensku nie sme na tom vlastne o nič lepšie. Každý deň sa máme možnosť stretávať s armádou protekčných a zatrpknutých úradníkov, ktorých je na takúto malú krajinu neúmerne veľa a ktorí sa vo svojej práci nejdú zvlášť pretrhnúť. Táto celkom „slušne platená“ masa ľudí nenápadne vyciciava verejné zdroje, ktoré sa dostávajú do čoraz väčšieho deficitu.

Verí len dúfať, že nás nečakajú problémy Grécka, ktoré ma na rozdiel od nás more, v ktorom si môžu tieto neduhy vymočiť. My sa na rozdiel od nich, močíme v mori predvolebného marazmu, úradníckych prešľapov a profesionálnych zakopnutí.

Na koniec si dovolím pár záberov na zohriatie v tomto chladnom počasí.

 





Moja túžba zdolať Olymp ma mátala celé dni a noci, ale moje rozhodnutie venovať sa tieto dva týždne len rodine, bolo tento krát silnejšie.



Za celé dva týždne som si takmer neľahol na deku, ale obetavo som sa močil v slanej vode, ktorá tak učarovala mojim deťom a ktoré z nej asi ani nevyliezli.




Prirovnal by som to k nejednému politikovi na Slovensku.



Východ slnka na horách mi však pripadá krajší.



Manželke som ponechal slastné polihovanie na vyhriatom piesku a ja som sa pohrával s medúzami.

 

Keby sa jednalo o mňa, tak sa po dvoch dňoch zbalím a idem domov. Hory sú len hory a táto nadmorská výška ma zvlášť nenadchýnala.

 


Zaujalo ma | stály odkaz

Komentáre

  1. Grécko je aj u nás.
    Na slovensku platí Zákon o štátnej službe. Zamestnanec, ktorý podľa neho získa definitívu je tak isto nevyhoditeľný, tak isto neochotný, tak isto dobre platený a tak isto sa môže vykašľať na krízu a službu ľuďom.
    Maximálne môže byť presunutý do inej organizácie v štátnej správe, res. do dôchodku.
    publikované: 08.02.2010 10:53:06 | autor: AKIK (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Zákon o štátnej službe
    je uzákonená neochota
    publikované: 08.02.2010 10:57:42 | autor: orava (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Samozrejme!
    Samozrejme, že dzime s vami, ste u nás v Grésku vždy vítaní.
    Aj my máme problémy s verejným sektorom.
    publikované: 08.02.2010 11:10:05 | autor: MANOS (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ďakujem
    na ten Olymp určite niekedy vystúpim
    publikované: 08.02.2010 11:19:32 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Štatný úradník -Slovenský KAMZÍK
    Kamzík je asi naše najchranenejšie zviera a tejto ochrane sa "teší" u nás aj spomínaný štátný úradník! Prečo? Na Slovensku je to už raz tak , čo politik to gauner,česť výnimkam, ktoré žiaľ nepoznám! Táto zlodejska banda potrebuje poslušné stádo na zbíjanie Slovenského ľudu. Vždy doteraz po voľbách sa menia "šefovia" na dôležitých štátných funkciach a tí zariaďujú výmenu neposlušných a politický nespoľahlivých! Obmena hlupákov je pravidelne po voľbách aj vďaka demokracií na Slovenský spôsob zabezpečená! Výsledkom toho je skorumpovaná cela štátna správa s občasným predhodením nejakého neschopáka, ktorý sa zabudol podeliť o ulatok a v kolonke sa oslavuje úspech v boji proti korupcií. Skuste mať hoci i nie práve vami zavinený problem so súdom, políciou,prokurátormi, lekármi či štátnou správou, samosprávu nevyniímajúc a pochopíte, že talianska či ruska mafia je oproti tej Slovenskej ešte len v plienkach. Zatiaľ čo tam zatvárajú s určitou pravidelnosťou za lotroviny, na Slovensku sa z nich stávajú uznávaní politici, bez výnimky!!!
    publikované: 08.02.2010 11:37:06 | autor: Štefan (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Obmena hlupákov je pravidelne po voľbách
    súhlasím
    publikované: 08.02.2010 11:43:17 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ta definicia
    o zakone st.sluzby je velmi trefna
    publikované: 08.02.2010 14:16:17 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014