oravak

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Coccoidea a lepkavé svinstvo.

...aneb, neser ma a rýchlo poď sem !


„Dnes odstrániš tie všetky puklice!“ hystericky kričala manželka z detskej izby. Zvraštil som obočie a nechápavo som sa zamyslel, aké puklice, čo ju to zase chytá? „Čo si sa zbláznila, veď som ich nasadil na tie kolesá len pred týždňom, prečo by som ich mal odstrániť?“„Ááááále, Ježišmáááária, nie tie na aute, poď sa pozrieť tu na tieto!“ „Ty si snáď kúpila ešte jedny?“ vystrelil som z pohovky a letel za ňou. Videl som, ako manželka hystericky obracia listy fikusu, ktorý zhodil už asi polovicu listov. „Ty počúvaj, ten fikus je opadavý ker?“ pýtam sa nechápavo a hľadám očami nové spomínané puklice. „Neser ma a poď sem ! O týchto pukliciach hovorím !“  obrátila list fikusu a strčila mi ho pod nos. „To myslíš tieto hnedé, asi 2 až 4 mm malé pokrievky na listoch, kvôli ktorým tak histerčiš a trasieš s tým chudákom, až mu z toho opadali listy?“ Tak z tým zatras poriadne, nech odpadnú aj tie čudá, nie?“  „Ty si ale somár, ja tým netrasiem! To tieto prisaté pľuhy, ktoré sa nachádzajú už skoro na celej rastline, ju vysávajú zo štiav a preto tak opadáva. Ešte k tomu vylučujú aj toto lepkavé svinstvo! Pozri, koľko stoviek vajíčok je pod tými štítkami. A to svinstvo sa potom rozlieza aj po ostatných rastlinách. Už mi zlikvidovali citrónovník a orchideu. “ smutne dodala.  Takto asi môže vyzerať rozhovor, ak manžel uznáva ako jedinú zeleň  sušený petržlen v slepačej polievke a manželka sa každodenne láska s kvetenou, ktorou sa obklopila.

      Predchádzajúcim  čiastočne prifarbeným príbehom som vám len chcel predstaviť jednu z možných pohrôm, ktoré často postihujú okrasné kvety v domácnosti a  stáva sa, že majiteľ napadnutého kvetu si nevie s týmto problémom už rady.  Puklice /Coccoidea/ napádajú napríklad fikusy, čo si často všimneme až vtedy, keď začnú z neho masívne padať listy a na záchranu rastliny je už väčšinou neskoro. Nevenujem sa tejto téme len tak náhodou, lebo minulý týždeň som si zohnal lacno pekný bonsajový fikus a  musím ho zbaviť tejto nežiaducej fauny. Našťastie mám s tým skúsenosti a tak po ozdravnom procese vám ho neskôr predstavím v potrebnej kondícii. Najlepšia a najosvedčenejšia, ako vo všetkom  je však prevencia, a to časté kontrolovanie listov a preventívny postrek mne už osvedčeným Begraluxom. Ak sa len  predsa vyskytnú nejaké puklice, prácne ich mechanicky  odstraňujem mydlovou vodou. Je to beh na dlhé trate, ale nemienim len tak stratiť pekný a obľúbený kúsok  kveteny zo svojej zbierky.

Keďže je dnes piatok, tak ja len takto naľahko s prianím pekného  víkendu ORAVAK. .

 


Tipy, triky a nápady | stály odkaz

Komentáre

  1. cmuklice :-
    kedze je dnes piatok - urob si sviatok. zajtra sobota - caka ta robota. odstran puklice - zena z lasky da ti cmuk na lice!
    a v nedelu sa sanuj-od roboty hamuj!
    uzi si ju v pohode-v laske - k zene,k prirode.. :-
    publikované: 05.02.2010 09:17:47 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to ti doma
    tiež takto pekne, peticky?
    Mne sa to ľúbi velice,
    veď ja zničím tie puklice!
    publikované: 05.02.2010 10:41:39 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  3. cmuklice
    joj zabudol som, tie cmuklice sú super!
    publikované: 05.02.2010 10:44:04 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  4. mrchy,
    mne nieco napadlo palmicku nizku a neviem co,ale schne a jej krasna zelen chyta cudny odtien,musim ju podrobit dokladnejsej prehliadke.uz neviem,co zvykne kvarit palmy,ak vies,porad na co sa mam zamerat,dik.a tvojmu fikusu prajem skore uzdravenie:-)
    publikované: 05.02.2010 21:52:19 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hmmm, poučné
    ploské organizmy nemám rada...
    publikované: 05.02.2010 23:58:32 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Palmy
    Palmy - zahnednuté špičky listov
    Príčinou je suchý vzduch. Počas teplého počasia nezabúdajte listy pravidelne rosiť.
    Ďalšími možnými príčinami môžu tiež byť nedostatočná zálievka, chladný vzduch či poškodenia.
    Žltnutie listov paliem
    Príčinou je nedostatočná zálievka. Pri nedostatočnej zálievke budú počas letných mesiacov korene palmy trpieť suchom.
    Drobné hnedé škvrny na listoch
    Príčinou je škvrnitosť, ktorá bola vyvolaná prelievaním alebo nachladnutím. Napadnuté listy odstráňte.
    Ďalšou možnou príčinou môže byť veľmi tvrdá zálievková voda.
    Hnedé listy
    Býva prirodzené, ak tie najspodnejšej palmové listy hnednú a klopí sa. Odstráňte je nie trhaním, ale odrezaním. Pri hromadnom hnednutie listov navyše v spojení s hnilobou je príčinou preliatie.
    Palmy a ich škodcami
    Palmy najčastejšie napádajú vošky, svilušky, Thrips. Ochranou je zber napadnutých častí rastlín a následné spálenie. Môžeme použiť aj chemický prípravok Pirimor.
    publikované: 06.02.2010 08:11:25 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  7. oravienko,
    moc dikujem:-)
    publikované: 06.02.2010 14:52:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014